Mi számít a legjobban? Hogyan tudja a legjobban elkölteni a pénzét erősítőre, lejátszóra és hangsugárzókra.

Olvasási idő: 3 perc

 

Egy kérdést gyakran feltesznek a HiFi rajongók: Mennyit költsek a HiFi rendszerem egyes összetevőire? Hogyan osszam el az adott keretet az erősítő, a lejátszó és a sugárzók között? Hogyan kapja meg a legjobb értéket a pénzéért? A 70-es években az általános javaslat az volt, hogy a keret körülbelül 50%-át költse a hangsugárzókra, a maradékot pedig az erősítő/receiver-re és a lejátszóra, ami akkoriban főleg lemezjátszó volt. A 80-as évek elején a lemezjátszót lecserélte a CD lejátszó, mint fő zene forrás, míg a 2010-es években a zene streamer foglalja el ezt a pozíciót. Néhány éve a vinyl és a lemezjátszó sokaknál visszakerült a listára. Mialatt a helyzet időről-időre változott, ma a zenekedvelők még gyakran rendelkeznek CD és Vinyl válogatással is, ugyanakkor élvezni akarják a nagyfelbontású online zenei streamet is. A legjobb hangminőséget akarják mindegyik forrásból. Rainer Finck, a Marantz hangmérnökének, akinek a lejátszó eszközökkel való tapasztalata a 80-as évekre datálódik vissza, amikor az első CD lejátszókon dolgozott, van egy világos javaslata:

  

Fektessen a forrásba

Nem számít. Hogy analóg (Pl. Lemezjátszó vagy digitális. (CD, helyben tárolt fájlok, vagy online stream) Költsön többet a forrásra!

Miért? A lemezjátszó esetében teljesen nyilvánvaló, hogy egy jó lemezjátszó, egy jó hangszedővel, technikailag a legjobbat hozza ki a lemez barázdájából, mert sokkal pontosabban szedi fel és olvassa az információt. Bármi, ami itt elveszik, soha nem jut a fülébe - mindegy milyen az erősítő vagy a hangszóró.

A digitális forrás esetében, az adatot be kell tölteni, olvasni, és megfelelően konvertálni egy analóg zenei jellé. Sok változó van, ami negatív hatással lehet az audió jelre, mint a szegényes áramkörök, vagy a D/A(digitális-analóg) konverter chipsetjének minősége. Bármi, ami ebben a folyamatban elvész, soha nem éri el a fülét.

Ha 30-40%-ot költ egy jó forrásra, és 30%-ot az erősítésre, az mindig kiváló eredmény hoz. Lehet, hogy valaki azt mondja, hogy a hiba az ilyen rendszerekben a hangsugárzóban van, de a fent említettek bizonyítják a forrás fontosságát.

Próbálja ki, saját maga!

A Marantz régi örökséggel bír a kategória-vezető és díjnyertes forrás lejátszók terén. Keresse fel a helyi kereskedőjét egy bemutatóért a legújabb modellekről, minden árkategóriában. A CD6006 CD Player elnyerte a WHAT HIFI Best CD Player Award  díjat, háromszor egymás után. Egy lépéssel feljebb a ND8006 CD Network Audio Player elnyerte a nagy presztizst jelentő EISA díjat 2018-ban, és ami a csúcs, a high-end SA-KI Ruby fog nyújtani az összes fölött, a szuper szofisztikált, szabadalmaztatott jelfeldolgozó áramkörével.

És mindegyikük kínál illeszkedő erősítőket is, a kiváló rendszer kiépítéséhez.

Hallani fogja a különbséget!

 

Hallja meg a különbséget a készüléke tesztelésekor, a hangmérnökeink által ajánlott felvétellel.

Szeretne többet megtudni a Marantz hang karakterről? Ne tétovázzon. Olvasson többet itt.

Categories