Két szokatlan zenei részlet a HiFi rendszere minőségének feltárásához.

Olvasási idő: 5 perc

 

Utunk ehhez a részéhez, hogy értékelni lehessen egy HiFi rendszer hangminőségét, a Marantz hangmérnökök megosztanak két nagyon különböző és szokatlan albumot. Míg mind a kettő használható az értékelésre, a második nagyon jó egy jó HiFi rendszer összes tulajdonságának bemutatására. Ez először a hangtér lehet. Miért teszünk különbséget a bemutató és az értékelés között? Ha csak ki akarjuk értékelni egy termék tulajdonságait, vagy csak egy bizonyos aspektust akarunk ellenőrizni - például a dinamikát, válasszon egy részt, ami kiemeli ezt az aspektust, és fogadja el, hogy hiányosságok lehetnek a többiben, mint például a hangszínegyensúlyban.

Bemutatóra olyan anyagot akar választani, ami sziporkázóvá teszi a terméket, ami elégedett mosolyt varázsol még az igényes audiophile arcokra is.

Olvasson az alábbi felvételekről és próbálja ki a saját rendszerén.

 

Mi Corazon by The Brandt, Brauer, Frick Ensemble

A Mr. Machine albumról.

Hallgassa a TIDAL-on

Ez valami, ami nem illeszkedik egyik műfajhoz sem. A 3 lángész (Brandt, Brauer and Frick) , jól ismert DJ-k Berlinben. Általában a House, Techno és Dance zenében vannak benne. Egyes ritmusok biztosan illenek ezekhez a műfajokhoz, de nem található semmilyen elektronikus hangszer, vagy minta ezeken a felvételeken nem lennének. Mindent 10 jazz, vagy klasszikus zenész játszik. Így van tuba, cselló, zongora és egy csomó ütős, ami mindenféle szerszámokból és csövekből van összeállítva. Minden úgy van felvéve, hogy a tér érzetét adja.

Amire itt következtethetünk az, hogy a hangtér jól van definiálva (könnyen követhetőnek kell lenni az hangszerelésnek, ahogy a hangszerek egyenként elkezdenek játszani, és ahogy a darab idővel felépül.) Másodszor az ütősök miatt ez a zene nagyon kényes az erősítőre, mert az impulzusok nagyon sok alacsony frekvenciás energiát tartalmaznak (basszus).

Az LP verzió valami, amit a lemezjátszó tesztelésére használunk.

 

Let It Rain vagy Use Me vagy Black Magic Woman, Partricia Barber-től

A „Companion” albumról

Hallgassa a TIDAL-on

MFSL újra maszterelt változat, és egy speciális dupla LP 45 rpm-mel

Ez az album a 90-es évek végén készült, egy élő felvétel egy kis jazz klubból, Chicago-ban. A felvétel kiváló és hozza az összes jellemzőt, amire a HiFi kapcsán asszociálunk. A ’Let It Rain’ szokásos háttér zajjal kezdődik, ahol emberek tapsolnak, vagy az asztalaiknál beszélgetnek. Ez viszi be egészen a jelenetbe. Patricia Barber vokáljai és később John McLean akusztikus gitár játéka, egészen kiváló, és nagyon jól felvett. A zenészek pozíciója könnyen észrevehető, és az énekes mindig a színpad közepén van, nagyon figyelemreméltó és valós magasságban. Bill Witherstől a ’Use Me’ felvétel egy új hangszerelést kap és egy kb. 2 perces nagybőgő szólóval kezdődik. Itt basszus energiát, dinamikát és a zenészek felejthetetlen előadását kapja a színpadon. Végezetül az album utolsó felvétele, a jól ismert ‘Black Magic Woman’ Peter Greentől, amit sokan csak Carlos Santana-tól ismernek. Ebben a feldolgozásban ismét nem csak a gitáros csillog, hanem a Patricia Barber által játszott Hammond szólam is különlegessé teszi ezt a változatot.

 

Szeretne többet megtudni a Marantz hang karakterről? Ne tétovázzon, hogy tovább olvassa itt.

Érdeklődjön, hogyan szólnak a Marantz HiFi összetevők, minden kategóriában. Ötletért látogasson el a Marantz honlapjára. 

Categories